Hitta rätt i djungeln av flyttfirmor

Hög med flyttkartongerUtbudet när det kommer till flyttfirmor är stort. Det är inte alltid lätt att veta vilken flyttfirma som är seriös och inte. Men genom att kontrollera några få saker kan du snabbt få reda på om flyttfirman är trovärdig.

Det finns enormt många flyttfirmor, både seriösa och oseriösa sådana. För att hitta en seriös flyttfirma krävs det egentligen inte någon ansträngning. Det tar heller inte speciellt lång tid att kolla upp en del saker. Du kommer tacka dig själv för att du gjorde hemläxan om olika flyttfirmor om du mot förmodan skulle få problem.

Ta reda på flyttfirmans organisationsnummer
En seriös flyttfirma har ett organisationsnummer och ett namn. Organisationsnumret bör framgå på webbsidan men om det inte finns kan du be om det. Ifall företaget i fråga inte vill ge ut något organisationsnummer kan du dra öronen åt dig. Att inte vilja ge ut det kan vara ett tecken på att företaget inte har rent mjöl i påsen. När du har organisationsnumret kan du på Bolagsverkets webbsida leta reda på företaget. Tänk på att när du ska skriva avtal med en flyttfirma ska organisationsnumret stå med där.

Flyttfirmor ska ha yrkestillstånd
Alla flyttfirmor måste ha ett yrkestillstånd. Utan tillståndet är det inte möjligt för företaget att ha en så kallad transportförsäkring. Om det skulle hända en olycka när en flyttfirma transporterar ditt bohag och inte har en transportförsäkring blir det du som drabbas och får betala skadorna själv. När du har organisationsnumret är det enkelt att kontrollera om företaget har ett yrkestillstånd.

Kolla priset
Om en flyttfirma vill ha betalt i kontanter ska du också vara vaksam. Det är inte sällan som oseriösa företag vill ha kontanter som betalning för att slippa undan skatt. Om en flyttfirma är billig är det oftast för bra för att vara sant. Det är för flerparten av alla flyttfirmor svårt att vara lönsam på mindre än 100 kronor per timme om det är två man som flyttar med en mindre lastbil. För tre personer och en mindre lastbil brukar priset ligga på 1300 kronor eller högre. Om priserna ligger under ringer det varningsklockor.

Kolla hur flyttfirman ställer sig till RUT-avdrag
Om du vill få flytten billigare är det viktigt att du kontrollerar att flyttfirman erbjuder att administrera RUT-avdraget. Oseriösa flyttfirmor vill ofta inte beblanda sig med RUT-avdrag. För din del är det bra att kunna utnyttja RUT-avdraget då du kan få ett betydligt bättre pris. Innan du anlitar en flyttfirma är det även bra att kontrollera företagets ekonomi. Detta kan du göra via Skatteverket. Där kan du få reda på om ett företag har skatteskulder eller andra problem. Att läsa omdömen och recensioner är också en bra ide för att få veta mer om flyttfirman.

 

Så hittar du bra flyttfirmor

När du ska flytta kan det bli aktuellt med en flyttfirma. Har man ett stort flyttlass, ska flytta långt eller helt enkelt inte har en bil så kan det ofta bli nödvändigt med flyttfirmor, men det kan också bli väldigt dyrt.

De allra flesta städer har flera flyttfirmor att välja bland och det är därför viktigt att man vet vad man ska titta efter. Du ska därför få ett par goda råd om vad du bör titta efter när du ska anlita en flyttfirma.

Viktigt att vara kräsen
De allra flesta städer har som sagt flera flyttfirmor och lite större städer kan ha väldigt många alternativ. Det är en fördel men det kan också göra det svårare att veta vilken firma man ska välja. Flera alternativ är positivt eftersom kvalitén på deras arbete och priset på det kan variera ganska kraftigt.

Välj därför inte bara den första firman du hittar, jämför istället med olika flyttfirmor och välj den som passar dina krav och din budget bäst. Det finns i många fall jämförelsesajter som du kan använda, dessa listar alla aktuella flyttfirmor för din kommun eller stad. Det kan underlätta eftersom du då slipper göra efterforskningar själv och ofta kan du få prisexempel och liknande.

Priset kan variera kraftigt
En flytt kan bli billig eller dyr beroende på vilken flyttfirma du använder. Priset kan faktiskt variera väldigt kraftigt när man jämför två liknande firmor. Det kan ha att göra med mängden personal, storlek på flyttbilen och sedan deras timpris. Det är därför väldigt viktigt att du undersöker dina behov så att du vet vad firman måste kunna erbjuda dig, exempelvis hur många personer som måste hjälpa till vid flytten.

Det finns också en möjlighet att få ned priset genom att göra en del av jobbet själv. Det är därför värt att flytta en del av sakerna själv med hjälp av exempelvis familj eller vänner. Då får du ned totalpriset på flytten eftersom flyttfirman bara måste ta en del av sakerna, exempelvis tunga och stora möbler som du inte kan flytta på egen hand.

Var tydlig inför bokningen
Innan du tar något beslut så är det viktigt att du tar en ordentlig diskussion med flyttfirman och får en offert. Då får du en bättre tydlighet kring priset och risken blir mindre att det uppstår missförstånd. Då vet du också exakt vad det hela kommer att kosta när du är färdig.

En offert är inte heller bindande så du kan ta in en offert från flera olika flyttfirmor som du känner är aktuella för jobbet. Du kan då ta den som passar dig bäst och som erbjuder det bästa priset för din flytt.

 

Därför ska du anlita flytthjälp

Flytta till lägenhetNästan alla flyttar åtminstone en gång i livet. Oftast flyttar vi flera gånger, och den som redan varit med om en flytt vet hur krävande den kan vara. En del får hjälp av vänner eller familjemedlemmar, men det är inte alltid de kan ställa upp. Då kan du istället anlita en flyttfirma som kan hjälpa dig med din flytt. Visst kan du ta dig igenom flytten själv, men det finns många goda anledningar att få flytthjälp. Nedan tittar vi på några av de viktigaste!

Du skyddar rygg, knän och leder
Ibland tänker vi att en flytt är något som alla klarar av, så länge man inte kommit upp för mycket i åren. Men visste du att även unga i 20-årsåldern kan få ryggbesvär, till och med diskbråck, på grund av felaktig ansträngning av ryggen? Att bära tunga saker är inte att leka med. Om flytten dessutom innebär att alla dina saker ska flyttas ner och upp från en våning till en annan kan även knäna ta ordentligt med stryk. Något vi ofta inte tänker på är att skador på ryggens diskar kan hända plötsligt, men också gradvis. Därför är det viktigt att du tar hand om dig även om du är ung. Att be om flytthjälp är därför en ren investering i din egen hälsa.

Du kan använda RUT-avdraget
När du anlitar en flyttfirma för flytthjälp kan du använda RUT-avdraget. Det uppgår till maximalt 50 % av arbetskostnaden, vilket betyder att du betalar ett betydligt lägre pris än du kanske väntar dig. Flyttfirman kommer nämligen dra av beloppet på din slutfaktura, så du betalar inte priset du ser på flyttfirmans hemsida. Istället betalar du för priset minus RUT-avdraget. Därför kan nästan alla unna sig lyxen att anlita flytthjälp.

Du undviker onödig stress
Världen stannar inte när vi flyttar. Du behöver fortfarande åka till jobbet, ta hand om barnen, laga mat, och så vidare. Att dessutom behöva packa ihop alla dina tillhörigheter, städa bostaden och packa upp allt i det nya hemmet medför därför stor stress för många. Stress har många negativa effekter, exempelvis att kroppen utsöndrar stora mängder kortisol. Det sänker immunförsvarets förmåga att arbeta, vilket inte är särskilt positivt nu i pandemitider. Dessutom gör stress att vi blir mer lättirriterade och enklare hamnar i konflikter med andra. När du investerar i flytthjälp undviker du allt det här. Flytthjälp är därför bra både för din fysiska och psykiska hälsa.

Dina saker täcks av en försäkring
Under en flytt kan det hända att något skadas. Om du själv utför flytten är det inte säkert att du får någon ersättning för skadan. Har du istället anlitat en seriös flyttfirma faller skadan inom deras försäkring. Därför har du mycket att vinna på att anlita en professionell firma.

 

Var smart – välj flyttfirma med omsorg

Att flytta kan vara både jobbigt och spännande. Det är mycket jobb med en flytt. Ett helt bohag ska flyttas, olika avtal och prenumerationer ska avslutas, adress ändras och den gamla bostaden ska städas ur. Det roliga med en flytt är dock möjligheten att få en nystart. Du kanske ska börja en ny anställning på en annan ort eller börja studera vid ett universitet. Du och din partner kanske väntar tillökning och har fått tag på en större bostad eller så har barnen flyttat hemifrån och det är dags att sälja villan och flytta till en mindre lägenhet. Oavsett anledning till din flytt, är viktigt att göra en ordentlig research för att få tag på den bästa flyttfirman. Det finns nämligen en del oseriösa flyttfirmor och priserna kan variera en hel del.

Hitta bästa flyttfirman
Börja med att begära in offerter från flera olika flyttfirmor. Då får du möjlighet att i lugn och ro jämföra dessa och se vilken firma som har det bästa erbjudandet. Att ta in offerter från fyra till fem företag är inte alls ovanligt. Det finns också olika jämförelsetjänster på nätet som du kan använda. Många flyttfirmor lämnar ett timpris men du kan också fråga efter ett fast pris för hela flytten. Ett fast pris ger dig mer kontroll över slutnotan, och det kan också vara enklare att jämföra de olika offerterna om du får ett fast pris.

Du ska dock inte bara kolla och jämföra priset mellan de olika flyttfirmorna. Kontrollera också vilka försäkringar flyttfirmorna har samt att de har trafiktillstånd och en giltig F-skattsedel. Det är också viktigt att kolla vad som ingår i själva flytten. Om du har mycket ömtåliga saker eller tunga och otympliga möbler måste du berätta detta för flyttfirman. Det kan nämligen påverka priset.

Ett bra sätt att jämföra olika flyttfirmor, förutom att noggrant gå igenom deras offerter, är att kolla på deras omdömen och kundrecensioner. En flyttfirma som har många nöjda kunder känns tryggare att anlita än en firma som har många missnöjda kunder. Har du släkt eller vänner som nyligen flyttat kan du också höra av dig till dem för att se vilken flyttfirma de anlitade och hur de upplevde flytten.

Det är alltid bra att vara ute i god tid. Det ger flyttfirman möjlighet att planera flytten och göra ett riktigt bra jobb. Vissa företag kan till och med erbjuda ett bättre pris om du bokar flytthjälpen i god tid. Nu hoppas vi att du har fått många bra tips som du kan använda för att hitta och välja rätt flyttfirma. Kom ihåg att det viktigaste är att det ska kännas rätt och bekvämt för dig som kund.